Θεραπεία Ουλίτιδας – Περιοδοντίτιδας

Θεραπεία Ουλίτιδας – Περιοδοντίτιδας

Η Ουλίτιδα είναι μια ασθένεια κατά την οποία τα ούλα ματώνουν κατά το βούρτσισμα και είναι συχνά κόκκινα και ίσως ευαίσθητα. Η ουλίτιδα πολλές φορές συνοδεύεται από κακοσμία του στόματος.

Η Περιοδοντίτιδα είναι μια μόλυνση που ξεκινάει από τα ούλα και επεκτείνεται στο κόκαλο γύρω από τα δόντια. ‘Εχει ως αποτέλεσμα να καταστρέφεται το κόκαλο, το ούλο συχνά να υποχωρεί και να φαίνεται η ρίζα του δοντιού, το δόντι να κουνιέται και σε ακραίες καταστάσεις τελικά να πέφτει από το στόμα.

Η Ουλίτιδα αντιμετωπίζεται κυρίως με την Αποτρύγωση (ή ευρύτερα γνωστή ως Καθαρισμό), που είναι η οδοντιατρική διαδικασία της απομάκρυνσης της οδοντικής πλάκας και της πέτρας (τρυγίας) απο τα δόντια, και κυρίως απο την περιοχή γύρω απο την γραμμή των ούλων. Ανάλογα με την εναπόθεση πέτρας ο Καθαρισμός ολοκληρώνεται σε ένα ραντεβού τις περισσότερες φορές εκτός κάποιων εξαιρέσεων που λόγω υπερβολικής εναπόθεσης πέτρας χρειάζονται δύο ραντεβού για την ολοκλήρωση της Αποτρύγωσης.  Ο καθαρισμός των δοντιών γίνεται με τη χρήση ειδικής συσκευής υπερήχων, ή εργαλείων χειρός ή συνδυασμό τους. Κατά κανόνα στην Αποτρύγωση δεν είναι απαραίτητη η αναισθησία.

Η Περιοδοντίτιδα αντιμετωπίζεται με έναν συνδυασμό Αποτρύγωσης αλλά και Ριζικής Απόξεσης. Η Ριζική Απόξεση είναι η διαδικασία καθαρισμού της πέτρας και των μικροβίων απο τις επιφάνειες της ρίζας του δοντιού κάτω απο τα ούλα. Η θεραπεία της Περιοδοντίτιδας χρήζει περισσότερων ραντεβού από ένα. Ανάλογα αν η θεραπεία γίνει ανά γνάθο ή τεταρτημόριο μπορεί να απαιτηθούν 2 ή και 4 ραντεβού συνήθως με τη χρήση τοπικού αναισθητικού.

Η επανάληψη ενός οδοντιατρικού καθαρισμού γίνεται συνήθως μετά από έναν χρόνο (recall). Δεν αποκλείεται όμως ανάλογα με τον ασθενή και τις συνήθειές του (κάπνισμα, γρήγορη εναπόθεση πέτρας, δυσκολία στην εφαρμογή των οδηγιών στοματικής υγιεινής) ένας οδοντιατρικός καθαρισμός να κρίνεται απαραίτητος δύο φορές το χρόνο.

Στην περίπτωση της περιοδοντίτιδας η ανάγκη για επαναλείψημότητα κρίνεται βάσει της βαρύτητας κάθε περιστατικού περιοδοντίτιδας και φυσικά από τη συνεργασία του ασθενούς στην εφαρμογή των οδηγιών στοματικής υγιεινής.