Λεύκανση δοντιών

Λεύκανση δοντιών

Η Λεύκανση δοντιών συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς διαδικασίες της αισθητικής οδοντιατρικής. Πρόκειται για μια απόλυτα ασφαλή και με μικρό κόστος διαδικασία, η οποία συμβάλλει στην αλλαγή του χρώματος των δοντιών, με αποτέλεσμα να βελτιώνει σημαντικά την εμφάνισή τους μέσω της βελτίωσης της φωτεινότητάς τους. Η λεύκανση δοντιών μπορεί να αφορά είτε ζωντανά είτε απονευρωμένα δόντια. Η διαδικασία της λεύκανσης μπορεί να πραγματοποιηθεί: στο σπίτι, από τον ίδιο τον ασθενή (με ειδικά εξατομικευμένα μασελάκια που κατασκευάζονται από τον οδοντίατρο), στο χώρο του οδοντιατρείου από τον οδοντίατρο, ή συνδυάζοντας τις δύο παραπάνω μεθόδους.

To βούρτσισμα και η χρήση οδοντικού νήματος είναι καθημερινοί τρόποι για να διατηρηθούν τα δόντια όσο πιο φωτεινά, λευκά και υγιή γίνεται. Τα δόντια, όμως, είναι δυνατόν να αλλάξουν χρώμα με την πάροδο του χρόνου. Αυτό μπορεί να οφείλεται στη συχνή χρήση καφέ, κόκκινου κρασιού, τσαγιού. Φυσικά η νικοτίνη από το κάπνισμα είναι ένας από τους κυριότερους λόγους αποχρωματισμού των δοντιών. Επίσης λόγω ηλικίας το σμάλτο (εξωτερικό περίβλημα του δοντιού) γίνεται λεπτότερο και το αμέσως επόμενο στρώμα οδοντίνης που είναι πιο κιτρινωπό αρχίζει και φαίνεται πιο έντονα. Σε πολλές περιπτώσεις τραυματισμένα δόντια έχουν μία γκρι απόχρωση και στη συγκεκριμένη περίπτωση μία Λεύκανση εντός του ριζικού σωλήνα μετά από ενδοδοντική θεραπεία είναι απαραίτητη για τη βελτίωση του χρώματος του δοντιού.

Λεύκανση δοντιών – Αντενδείξεις

Η Λεύκανση αντενδείκνυται στις περιπτώσεις εγκυμοσύνης και θηλασμού, σε ανήλικους ασθενείς, σε δόντια με μεγάλη ευασθησία, σε ασθενείς με προχωρημένη περιοδοντίτιδα και σε άτομα που εμφανίζουν αλλεργία σε κάποιο από τα συστατικά λεύκανσης.
Να σημειωθεί πως η λεύκανση δεν έχει κανένα απολύτως αποτέλεσμα σε προυπάρχουσες αποκατάστασεις όπως τα παλιά σφραγίσματα ή οι παλιές θήκες, γέφυρες. Επίσης η Λεύκανση φαίνεται να έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα σε κιτρινωπά δόντια από ότι σε δόντια με καφέ ή γκρι αποχρώσεις.