Καθαρισμός Δοντιών με Σοδοβολή

Καθαρισμός Δοντιών με Σοδοβολή

Η χρήση της σοδοβολής αποτελεί εξέλιξη στον καθαρισμό των δοντιών. Η σοδοβολή δε μπορεί να αντικαταστήσει τη χρήση υπερήχων για την απομάκρυνση πλάκας. Χρησιμοποιείται μόνο συμπληρωματικά με το τέλος του καθαρισμού ως μία ανώδυνη και ασφαλής μέθοδος για την αφαίρεση χρωστικών κατά τον καθαρισμό των δοντιών, ειδικά σε βαθιές σχισμές και μεσοδόντια διαστήματα που δεν φτάνουν τα εργαλεία.

Με τη σοδοβολή υπάρχει η δυνατότητα επιλογής διαφορετικών γεύσεων της σκόνης σόδας προσδίδοντας ένα ευχάριστο χαρακτήρα στη διαδικασία. Η σοδοβολή συνίσταται στη χρήση μικρών σωματιδίων σόδας (διττανθρακικό νάτριο) ή γλυκίνης σε συνδυασμό με αέρα και νερό, υπό μορφή σπρέι, επιτυγχάνοντας το γυάλισμα και καθαρισμό των δοντιών. Εξαιτίας του μικρού τους μεγέθους, οι κόκκοι, έχουν τη δυνατότητα να διεισδύουν στις πιο στενές σχισμές αφαιρώντας την μικροβιακή πλάκα, τις χρωστικές του καφέ και της νικοτίνης των τσιγάρων αποτελεσματικότερα από τα κοινά μηχανικά εργαλεία.

Στους ασθενείς που φοράνε σιδεράκια κατά τη διάρκεια ορθοδοντικής θεραπείας η σοδοβολή φαίνεται να έχει καταπληκτικά αποτελέσματα στο σχολαστικό καθαρισμό των ορθοδοντικά θεραπευμένων δοντιών.

Η σοδοβολή είναι ιδανική επίσης σε περιπτώσεις ασθενών που υποφέρουν από ευαισθησία στα δόντια. Αυτό οφείλεται όχι μόνο στο ότι δεν υπάρχει άμεση επαφή της συσκεύης με το δόντι, αλλά επίσης στο ότι το μικροσωματίδια σκόνης κλείνουν τους πόρους εκτεθειμένων οδοντοσωληναρίων μειώνοντας μικροευαισθησίες δοντιών.

Επίσης η σοδοβολή αφαιρεί με μεγαλύτερη ταχύτητα εναποθέσεις πέτρας ή χρωστικών (εφόσον όπως προαναφέρθηκε έχει ολοκληρωθεί ο κύριος καθαρισμός των δοντιών) αφήνοντας ένα πολύ ευχάριστο συναίσθημα γυαλισμένων δοντιών, χωρίς να ταλαιπωρεί τον ασθενή με άλλες πιο χρονοβόρες διαδικασίες αφαίρεσης χρωστικών ή πέτρας.

Η σοδοβολή δεν αποτελεί λεύκανση των δοντιών ούτε μπορεί να αποτελέσει από μόνη της τον καθαρισμό των δοντιών, είναι όμως ο ιδανικότερος τρόπος τελικού γυαλίσματος των δοντιών μετά τον καθαρισμό αφαιρώντας όλες τις χρωστικές ή ακόμη και τις μικρότερες εναποθέσεις πέτρας προσδίδοντας μια λάμψη στα δόντια και μία ευχάριστη αίσθηση καθαρότητας στον ασθενή.