Εμφυτεύματα

Εμφυτεύματα

Τα Εμφυτεύματα είναι τεχνητά υποκατάστατα της ρίζας του δοντιού τα οποία τοποθετούνται στη γνάθο μέσω μιας μικρής επέμβασης υπό τοπική αναισθησία. Το σχήμα τους μοιάζει με αυτό της βίδας. Είναι κατασκευασμένα από καθαρό τιτάνιο υψηλής ποιότητας ή κράμα τιτανίου με άλλα μέταλλα, που αυξάνουν την αντοχή τους και είναι απόλυτα βιοσυμβατά με τους ιστούς του οργανισμού.

Τα οδοντικά εμφυτεύματα μπορεί να είναι μια επιλογή για τους ανθρώπους που έχουν χάσει ένα δόντι ή τα δόντια λόγω της περιοδοντικής νόσου, τραυματισμού, ή κάποιο άλλο λόγο.

Ανάμεσα στα σημαντικότερα πλεονεκτήματά τους είναι η αντοχή τους στις μασητικές δυνάμεις, τα μεγάλα ποσοστά επιβίωσης στη διάρκεια χρόνου αλλά και η δυνατότητά τους να προσομοιάζουν άψογα τα φυσικά δόντια.

Τα εμφυτεύματα χρησιμοποιούνται για να στηρίξουν:

  • μία μεμονωμένη θήκη,
  • μία γέφυρα
  • μία επένθετη οδοντοστοιχία που είναι κινητή (έχει τη δυνατότητα δηλαδή να αφαιρείται από το στόμα)
  • μία πλήρη οδοντοστοιχία που στηρίζεται σε πολλαπλά εμφυτεύματα και είναι αποτελείται από ακίνητες γέφυρες

Ο ιδανικός υποψήφιος για ένα οδοντικό εμφύτευμα είναι ασθενής που έχει καλή στοματική υγιεινή αλλά και επαρκές οστό για να τοποθετηθεί και να υποστηριχθεί το εμφύτευμα..

Τα οδοντικά εμφυτεύματα μετά την τοποθέτησή τους αντιμετωπίζονται όπως ακριβώς και τα φυσικά δόντια και για να διατηρηθούν καθαρά, χωρίς πλάκα, χρήζουν καλής στοματικής υγιεινής με βούρτσισμα και χρήση οδοντικού νήματος. Αναγκαίος έιναι επίσης ο προγραμματισμός περιοδικών παρακολουθήσεων μετά την τοποθέτηση του εμφυτεύματος στο οδοντιατρείο.