Όψεις πορσελάνης

Όψεις πορσελάνης

Όψεις Πορσελάνης ή αλλιώς Veneers

Οι Oψεις πορσελάνης (Veneers) είναι λεπτά επιστρώματα υλικών αποκατάστασης «λεπτές φλούδες» που συγκολλούνται στην εξωτερική επιφάνεια των μπροστινών κυρίως δοντιών άνω ή κάτω γνάθου με σκοπό να βελτιώσουν την αισθητική τους ή να διορθώσουν συγκλεισιακά προβλήματα μεταμορφώνοντας το χαμόγελο. Είναι κατασκευασμένες ατομικά για κάθε ασθενή από προηγμένο υλικό που μοιάζει πολύ με την εμφάνιση των φυσικών οδοντικού σμάλτου. Λόγω της πολύ μικρής αφαίρεσης οδοντικής ουσίας και του αποτελέσματός τους, οι όψεις πορσελάνης αποτελούν μία πολύ συντηρητική προσέγγιση αποκατάστασης των δοντιών με θεαματικά αποτελέσματα κατατάσσοντας τις όψεις πορσελάνεις ανάμεσα στις πιο αξιόπιστες και δημοφιλείς διαδικασίες στην αισθητική οδοντιατρική.

Τα υλικά επιλογής όψεων πορσελάνης έχουν την ιδιότητα να αντανακλούν το φως και να προσομοιαζουν έτσι το φυσικό σμάλτο των δοντιών. Σε συνδυασμό με τη Λεύκανση των δοντιών, οι όψεις πορσελάνεις (veneers) αποτελούν τις δύο πιο προηγμένες οδοντιατρικές θεραπείες που προσφέρουν στους ασθενείς ένα χαμόγελο αισθητικά ολοκληρωμένο και πραγματικά εντυπωσιακά χαμόγελα.

Οι Όψεις ή Veneers έχουν τη δυνατότητα να διορθώνουν:

  • Τη θέση των δοντιών (ελαφρώς στραβά δόντια)
  • Το διαστήματα μεταξύ των δοντιών
  • Τις ανωμαλίες στην επιφάνεια των δοντιών (ρωγμές)
  • Τις δυσχρωμίες των δοντιών (αποχρωματισμός)
  • Τα σπασμένα δόντια
  • Τα άνισα σε μάκρος (ύψος) δόντια

Πριν την τοποθέτηση των όψεων πορσελάνης (veneers) οι ασθενείς πρέπει:

  • Να έχουν καλή στοματική υγεινή κ υπό έλεγχο και θεραπεία μία πιθανή περιοδοντική νόσο
  • Να έχουν δεσμευτεί για τη σωστή στοματική τους φροντίδα
  • Να έχουν επαρκή ποσότητα υγιούς αδαμαντίνης (κάτι που κρίνεται από τον οδοντίατρο πριν το σχέδιο θεραπείας)
  • Να έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες ως προς το τελικό αποτέλεσμα

Σε κάποιες περιπτώσεις η τοποθέτηση όψεων πορσελάνης δεν είναι δυνατή, όπως για παράδειγμα σε ασθενείς με συνήθειες βρυγμού. Οι δυνάμεις που ασκεί ένας ασθενής με βρυγμό είναι πολύ ισχυρές και μπορούν να σπάσουν τα κεραμικά υλικά αποκατάστασης των όψεων.

Ο μόνος τρόπος για να εξακριβώσουμε σε ποιους ασθενείς ενδείκνυται η τοποθέτηση όψεων πορσελάνης γίνεται με τον προγραμματισμό ενός ραντεβού που μετά την αξιολόγηση του ιατρικού ιστορικού, της κατάστασης της υγείας των δοντιών, και την κατάσταση του σμάλτου του ασθενούς, ένας οδοντίατρος μπορεί να λάβει τεκμηριωμένη απόφαση σχετικά με την καταλληλότητα του ασθενούς για την εφαρμογή όψεων πορσελάνης ή μη.